טטיאנה גוז'בסקי

כ"ג באב תש"ו - י"ב בתמוז תשס"ג
-

טטיאנה נולדה בכ"ג באב תש"ו (1946) בעיר רוסטוב על נהר הדון שברוסיה, שנה אחרי תום מלחמת העולם השנייה.

משפחתה הגיעה לרוסטוב מליטא, מהעיירה קדאיניאי. אימה מרים הייתה בת עשירית למשפחה של אחד עשרה ילדים של בנימין גוז'בסקי ושרה מילנר. להוריה של טטיאנה נולדו שני ילדים לפני המלחמה, ולמרבה הצער שניהם נהרגו בהפצצת העיר בזמן המלחמה. לאחר המלחמה נולדו להוריה בת ובן.

ילדותה של טטיאנה לא הייתה קלה, מאחר שאימה בקושי האכילה את שני הילדים, ולכן גדלה טטיאנה בפנימייה רוב שנות ילדותה. הדבר היה נפוץ ברוסיה ההרוסה לאחר המלחמה.

בסיום בית הספר התיכון עם מדליית כסף הייתה טטיאנה בטוחה שתמשיך בדרך האומנויות; ציור ואופנה. היא ניסתה כמה פעמים להתקבל לאוניברסיטה במוסקבה והצליחה. כעבור חמש שנים היא התחילה לעבוד בתעשיית האופנה בכמה ערים ברוסיה. לאחר זמן קצר הופנתה טטיאנה לעבוד במפעל טקסטיל גדול בירוון שבארמניה, שם נולד בנה - טלמן גוז'בסקי.

טיטאנה הייתה הציירת הראשית במפעל  במשך כעשרים שנה והחזיקה בכמה פטנטים תעשייתיים.

עם פירוק ברית המועצות, בזמן המלחמה עם אזרביז'אן והרעב בארמניה, שלחה טטיאנה את בנה טלמן ללמוד בישראל במסגרת תכנית נעל"ה ב- 1992, ועלתה אחריו בשנת 1995. כתלמיד נעל"ה התארח טלמן בבית משפחת יחיאלי באלון שבות והיה לבן בית.

בעלותה ארצה התגוררה טטיאנה באלון שבות, וגם היא הייתה אורחת קבועה אצל משפחת יחיאלי. לאחר סיום קורס במכללת שנקר וכמה ניסיונות למצוא עבודה החליטה לפתוח חוג לציור בבית משפחת יחיאלי.

משמונה השנים של טטיאנה בארץ החוג תפקד כחמש שנים. כל שנה נערכו תערוכות ציורי ילדים במרכז הקהילתי. טטיאנה הצליחה להתחבר לילדים בעברית שלמדה כל הזמן ולהעביר מניסיונה העשיר כאומנית. הרבה מהילדים שעברו דרכה זוכרים אותה ואת העבודה על הציורים במשך שעות ארוכות.

כשחלתה, רבים ביישוב עזרו בשיקומה, אך המחלה הכריעה אותה והיא נפטרה בשבת י"ב בתמוז תשס"ג (2003). במוצאי השבת ליוו אותה רבים למנוחות בבית הקברות האזורי בגוש עציון.

טטיאנה ע"ה השאירה עבודות רבות וזיכרונות חמים  בליבם של אנשי היישוב.

תמונות:

דברים לזכרה של טניה ע"ה - תמי יחיאלי (מתוך בדי אלון מס' 248 תשס"ד)טטיאנה