שמואל אורי כהן

א' במרחשוון תשס"ד - כ"ז באייר תשס"ד
-

שמואל אורי נולד עם אחיו התאום צור, שייבדל לחיים טובים, בראש חודש מרחשוון תשס"ד (2003), להוריהם לביאה (לבית רוזן) ומוטי כהן.

עוד בהיריון ידעו הוריו שאורי סובל ממום דומה לזה שסבל ממנו אחיו הבכור איתן, שנפטר בגיל שנה וחודש. מאחר שמדובר באזור שאיננו פעיל בזמן ההיריון, לא הייתה אפשרות לדעת כיצד יתפקד הלב לאחר הלידה. ההורים התפללו וקיוו לטוב.

את חייהם התחילו התאומים בפגייה ולאחר שהשתחררו והיו זמן מסוים בבית, אושפז אורי שנית בעקבות מצבו, על מנת להזינו ולהביאו למשקל מינימלי לניתוח.

במלאת לאורי חמישה חודשים טס עם הוריו לצרפת ושם נותח בידי רופא יהודי נפלא ומוכשר. הניתוח הצליח מעל המצופה ואורי שוחרר כעבור שבועיים וחצי עם לב תקין.

לאחר שובם ארצה התדרדר מצבו של אורי והוא אושפז במצב קשה בטיפול נמרץ, כשהוא סובל מזיהום קשה.

שמואל אורי נפטר בערב יום ירושלים, שנת תשס"ד (2003) בגיל שבעה חודשים.

                                                                       ***

וכך סיפרו ההורים לביאה ומוטי: בין מועדי האזכרות של שניהם מפרידים חצי שנה ויומיים בדיוק. שחשבנו על האזכרות הבנו, שאמנם תינוק הוא עולם ומלואו בשביל הוריו, אך לסובבים, אזכרה פעמיים בשנה עלולה להיות טרחה.

במקביל בשנים בהן התמודדנו עם אשפוזים, ניתוחים, ילד נוסף בבית ועוד, נעזרנו  בהמון אנשים טובים, שתמכו, בישלו, שמרו על צור התינוק בשטח ביה"ח כדי שיוכל לינוק, הסיעו אותנו כשנזקקנו, לקחו את האוטו למוסך, פינקו וגם עזרו במימון הניתוח.

הבנו שאת אותם כוחות שהתגלו בשעות קושי וחשיכה, אפשר למשוך גם אל שעות של אור. עוד זיהינו שכשהגענו למקומות רפואיים שנראו יפים ואסתטיים, נתנו אימון גדול ביכולת הצוות לעשות את העבודה ולהצליח. וכן צוות שעבד במקום שנראה טוב, הרגיש שיש לו את הכוח והמוטיבציה להצליח.

וכך יצרנו את פרויקט ''אור-איתן'', פרויקט התנדבות המתרחש סמוך למועדי האזכרות. הפרויקט מנציח את שמותיהם, אך יותר מכך, מרמז שלכל אחד מאיתנו כוחות היוצאים לפועל בעת עזרה לחבר, בעת התגייסות לסיוע במצוקה של אחר, ואם נאחד את הכוחות של כולנו, גם בעתות שיגרה, כל אחד יהיה אור קטן ויחד נהיה אור איתן.

למקומות אליהם אנו מגיעים יש צרכים שונים, לפיהם בונים את הפרויקט, אך הבסיס זהה. מטרתנו לשפר את התנאים הפיזיים במקום, החל מטיפול בבעיות תחזוקה כמו ידית שבורה, דרך צבע, ציור וגינון, עד מענה לחלומות קטנים וגדולים. אנחנו מגיעים לערב או בוקר אחד ועושים למקום "ריענון כללי" (מעין "over all").

אנחנו דואגים לכוח אדם (80-120 איש בכל פעם), לחומרים ולציוד הקבוע (רולרים ומברשות, כלי עבודה ועוד). והחברים? רק צריכים לבוא ולעבוד… עם בגדי עבודה ונכונות להשתלב, איפה שצריך, כולל בניקיונות בסוף, ולשנות במעט את עולמו של האחר.

עד היום היינו בבתי אבות, בבתי-חולים לחולי נפש, במועדוניות ילדים, במרכזי הורים ובמרכזי צעירים, בהוסטלים שונים, במרכז גמילה ועוד.

יהי זכרם אור-איתן, בהשראת המשוררת רבקה מרים, שכתבה:

באחת פתחנו פינו ואמרנו: יהי אור.

המתים ואני יחדיו דיברנו. והחיים עמנו היום.

הציבור כולו היה שליח ציבור.

מי שהשתיקנו ונתן בנו אלם

עתה השיב בנו את הדיבור.